zaterdag 15 oktober 2016

Dynamiet in oranje.

"Ik ga nog even naar de sporthal, schat!" Mijn vrouw kijkt me verbaasd aan. "Nu nog?" vraagt ze. "Ja. Hij moet spelen", antwoord ik. Mijn vrouw begrijpt me. Eigenlijk zou ze wel mee willen, maar ze zit midden in een boeiende aflevering van 'Say yes to the dress'. Hij moet spelen. Hij. Michel.

Als ik aankom, zit hij nog ontspannen in de kantine; op afstand meelevend met teamgenoot Adri, die kansloos onderuit gaat tegen Monique. Hij is altijd gewoon gebleven. Niet veel later staat hij dan eindelijk zelf achter de tafel. In dit geval tegen Richard, maar het had om het even welke rode ster kunnen zijn. Het beeld is hetzelfde. Zijn krachtige stalte voorover geboven, lichtjes door de knieën, zijn rechtervoet ver voor zijn linker; de pose die hem zo kenmerkt.

Hij speelt met zijn tegenstander. Zijn services zijn onvoorspelbaar, zoals de acties van Romario in zijn hoogtijdagen in Eindhoven. Onvoorspelbaar èn onhoudbaar. In zijn ralleys is hij rustig. Argeloos, bijna verveeld, geeft hij zijn tegenstanders graag het gevoel dat ze een kans maken. Een glimlach op zijn gezicht. Maar dan versnelt hij en met een enorme krachtsexplosie maakt hij een eind aan de ralley, zoals Boris 'Boom Boom' Becker Ivan Lendl in de finale in 1986 het Wimbledon-stadion uit ramde. Hij is dynamiet; de krachtpatser en alleskunner, die Danny Blind ontbeert. Die Meede heeft hem. "Ut Twedde" heeft hem. Marco probeert hem met gebarentaal te coachen. Marcel kijkt lachend toe. Alsof hij dat nodig zou hebben. Drie sets is voldoende.

Dan komt hij terug in de kantine. Een glimlach, een hand en een biertje. Boris, Romario. Michel. Dynamiet in oranje.6 opmerkingen: