zaterdag 1 oktober 2016

DM6 en het begin van Rosh Hashannah

Dit weekend is het Rosh Hashannah, het begin van het Joodse Nieuwjaar. Tijd voor een grap van Max Tailleur, een scheel kijkende Joodse moppentapper uit Amsterdam, die zijn successen vooral in de jaren vijftig boekte.

"Sammie komt huilend uit school naar huis gerend, helemaal overstuur. Zijn moeder vraagt hem, 'Sammie, wat is er gebeurd? Waarom moet je zo huilen? Snikkend zegt Sammie, 'De kinderen op school roepen allemaal dat ik een groot hoofd heb!', waarop zijn moeder hem gerust stelt en antwoordt, 'Nee hoor, Sammie, je hebt helemaal geen groot hoofd hoor. Wees jij maar een lief kind en ga eens vijf kilo aardappelen halen in je petje...!'

"Het is alsof je tegen een aardappel staat te spelen", riep Lucien Tebbe van Breda 1 na zijn verliespartij tegen Chris. Grappig om te zien hoe mensen hun eigen onkunde proberen te verbergen door het beledigen van een ander. Van onoverwinnelijke Obelix naar een aardappel; dat doet me denken aan de legendarische Ajax-doelman, Piet Schrijvers, die de nadagen van zijn carrière in Zwolle sleet, en zijn bijnaam zag veranderden van De beer van De Meer in Het lek van Pec. Maar van een lek is hier geen sprake, want onze Brabantse pieper staat in de derde klasse op 6 overwinningen uit 9 partijen en is daarmee (tot nu toe) de beste speler van DM6 dit jaar. Lucien ging er dus in drie games aan. Tim Hilderink probeerde het door zijn batje na het inspelen te verruilen door één met noppen, maar nadat Chris twee sets nodig had om daaraan te wennen, werd ook Tim aan de zegekar gebonden. Zijn laatste partij ging echter onverwacht en onnodig verloren. Resjo Palamar eiste de overwinning op door zowel de vierde als de vijfde game met 9-11 te winnen.

Dit weekend is het Rosh Hashannah, het begin van het Joodse Nieuwjaar. Tijd voor het maken van goede voornemens, zoals vaker trainen! Voor Ron geen aardappel vergelijking, maar in het verleden is hij wel eens met een jonge Anton Geesink vergeleken. Ervan uitgaande dat Anton ook niet kon pingpongen, is dat een redelijke vergelijking. Ron opende de avond nog met een overwinning op Resjo, maar kwam tegen Tim in elke game net iets te kort. De slotpartij van de avond speelde hij tegen Lucien en dat werd een echte thriller: 10-12, 13-11, 10-12, 12-10, 9-11.
Ook Hans liet zien nog wel wat training te kunnen gebruiken, want buiten zijn overwinning tegen Lucien in zijn eerste partij, kwam hij er niet aan te pas. Samen wonnen Hans en Ron overigens wel de dubbel en zijn daarmee dit seizoen nog ongeslagen.
Samenvattend ging de avond, dat met 4-0 en 5-2 een sterk begin kende, echter als een nachtkaars uit: 5-5, een gemiste kans om afstand te nemen van deze rivaal.

Dit weekend is het Rosh Hashannah, het begin van het Joodse Nieuwjaar. Tijd voor de goede wensen. Gelukkig nieuwjaar! We zeggen het zo makkelijk, zonder erbij na te denken haast. Toen ik gisteravond na de wedstrijd in de auto naar huis reed, werd ik gebeld. Mexico. Martha overleden. 46 jaar. Een infectie.
Martha was een geweldige collega en een intrinsiek lieve vrouw; altijd vrolijk (met een melancholisch randje, moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen), altijd behulpzaam, altijd gemotiveerd om er het beste van te maken. De laatste keer dat ik haar zag, was vorig jaar bij een ijshockey wedstrijd in Florida en eind deze maand zouden we elkaar eindelijk weer ontmoeten, in ons kantoor in Culiacán.
Doe mij een plezier. Als je vanavond op de bank zit met een lekker glas wijn, denk even aan Martha, denk dan aan diegene die naast je op de bank zit, en fluister dan heel zachtjes, 'Shana Tova, schat! Gelukkig nieuwjaar!'

3 opmerkingen:

  1. Zoals altijd weer een mooi verslag, Ron. Alleen deze keer met een treurige afsluiting. Heel veel sterkte toegewenst!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik sluit me helemaal bij Adri aan, zoals altijd genoten van je mooie verslag, maar wat een triest einde.
    Heel veel sterkte

    BeantwoordenVerwijderen